Mondhygiëne

Inhoud

In de mond komen veel verschillende soorten bacteriën voor. Deze hechten zich ook aan de tanden en kiezen in de mond. Deze zachte kleverige massa wordt tandplaque genoemd. Als de tandplaque langdurig op de tanden en kiezen blijft zitten wordt het tandsteen en kunnen gaatjes en tandvleesontsteking ontstaan. De gezondheid van uw mond is gebaat bij het dagelijks verwijderen van tandplaque, poetsen op de juiste manier en reinigen tussen de tanden en kiezen. Hierdoor vermindert de hoeveelheid plaque en daarmee het aantal bacteriën in de mond.
Het komt voor dat de manier waarop u uw gebit verzorgt onvoldoende effectief is voor het verwijderen van alle tandplaque. Het kan ook zijn dat bepaalde gebieden in de mond voor u lastig te bereiken zijn. Daarnaast zijn er diverse factoren van invloed op uw mondgezondheid waar u zelf geen invloed op heeft zoals erfelijkheid. Daarom is, afhankelijk van de gebitssituatie, een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist of preventie assistent noodzakelijk om tijdig problemen in de mond te signaleren en te laten behandelen. Een goede mondhygiëne is namelijk niet alleen belangrijk voor uw gebit en een gezonde mond, maar ook voor uw algehele gezondheid.

Gingivitis en Parodontitis

Gingivitis
De overgang van het tandvlees naar de tanden en kiezen is een belangrijk aandachtspunt bij de gebitsverzorging. Daar kan zich namelijk tandplaque ophopen, waardoor het tandvlees ontstoken kan raken. Bacteriën tasten de vezels aan waarmee uw tanden vastzitten in het kaakbot. Het tandvlees wordt rood en ziet er opgezwollen uit. Wanneer u poetst of erop drukt, gaat het tandvlees bloeden. Deze ontsteking van uw tandvlees heet gingivitis. Gingivitis kan pijnlijk zijn.

Parodontitis
Als u gingivitis niet laat behandelen, kan parodontitis ontstaan. Parodontitis is een vergevorderde ontsteking van het tandvlees die leidt tot een infectie van het tandvlees. Voor de behandeling hiervan bent u bij de mondhygiënist aan het juiste adres.
Parodontitis gaat verder dan het tandvlees. De bacteriën die deze infectie veroorzaken tasten de vezels aan waarmee de tanden verankerd zijn in het kaakbot. Dit leidt tot verlies van steunweefsel waarbij zonder adequate behandeling tanden en kiezen verloren kunnen gaan. Het verloop van parodontitis is vaak pijnloos waarmee het een ware sluipmoordenaar kan worden genoemd. Adequate behandeling is daarom noodzakelijk.

Behandeling


Naar gelang van uw gebitssituatie wordt u door uw tandarts doorverwezen naar een preventie-assistent of mondhygiënist verwezen voor een intake. Indien uw wordt verwezen naar een mondhygiënist dan zal deze de situatie van uw tandvlees in kaart brengen en de bevindingen met u bespreken. Aan de hand van deze bevindingen wordt met u een specifiek behandelplan opgesteld waarmee u een indicatie van eventuele vervolg behandelingen en bijbehorende kosten zult krijgen.