Kunstgebitten

Inhoud

Wanneer heb ik een kunstgebit nodig?

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese, of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit). De kwaliteit en het uiterlijk van protheses zijn tegenwoordig veel beter dan vroeger. Vaak valt het vrijwel niet op dat iemand een prothese draagt. Binnen THC Prinsenland hebben wij één keer per week een klinisch prothese technieker in huis, Leon Francois. Door zijn specialistische aanpak weten wij zeker dat u op de best mogelijke manier geholpen wordt.

De gedeeltelijke (partiële) prothese

Als u een aantal tanden of kiezen kwijt bent, zorgt een partiële prothese ervoor dat je beter kunt bijten, kauwen en spreken. Daarnaast kan de partiële prothese ook het uiterlijk van je gebit verbeteren en worden bovendien de overige tanden beschermd tegen slijtage en bederf. Zonder de partiële prothese kunnen de natuurlijke tanden namelijk scheef gaan staan of kunnen ze in een enkel geval verplaatsen. Afhankelijk van het materiaal waaruit de partiële prothese wordt vervaardigd, wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd. Bij een frameprothese is de prothese verstevigd met een metalen constructie. Het voordeel is dat deze prothese af steunt op uw eigen tanden, het nadeel kan zijn dat het metaal zichtbaar is en derhalve esthetisch minder fraai.

Volledige prothese

Op het moment dat uw tandarts geen mogelijkheden meer ziet uw eigen tanden en kiezen te behouden zal hij met u in gesprek gaan over het vervaardigen van een volledige prothese. Dat betekent dat alle resterende tanden en kiezen verwijderd worden en dat onze tandtechnieker, Leon Francois, voor u een prothese gaat aanmeten.

Hoe ziet een behandeltraject voor een volledige prothese er uit?

U heeft met uw tandarts besproken dat er geen kans meer is op behoud van uw gebit. De tandarts geeft u in sommige gevallen een afspraak bij THC Prinsenland om alle resterende tanden en kiezen te verwijderen, maar in de meeste gevallen wordt u door verwezen naar de kaakchirurg, De behandeling uit te laten voeren door de kaakchirurg heeft ook nog financiële voordelen. Deze behandeling valt namelijk onder de basisverzekering met aftrek van uw eigen risico. Voordat u een afspraak heeft met de kaakchirurg zorgen wij er voor dat er een “noodprothese” gemaakt wordt door onze klinisch prothese technieker. Deze noodporthese neemt u mee naar de afspraak bij de kaakchirurg. Deze plaatst de noodprothese direct na het verwijderen van uw tanden en kiezen. U loopt dus niet zonder tanden.

Uw kaak zal door het verwijderen van de tanden en kiezen gaan slinken en afnemen in hoogte. Daardoor zal de noodprothese steeds minder goed gaan zitten. Daarom krijgt u bij THC Prinsenland na ongeveer één maand een afspraak bij Leon Francois voor het aanbrengen van een nieuwe, zachte, voering. Na ongeveer drie maanden brengt de klinisch prothese technieker vervolgens een nieuwe, harde, laag aan in de prothese. Uw kaak slinkt het meest in die eerste drie maanden, maar zal ook nog enigszins slinken in de daarop volgende maanden. Een jaar na het trekken van uw tanden en kiezen is uw kaak voor negentig procent klaar met slinken. THC Prinsenland maakt na dat jaar een nieuwe definitieve prothese voor u. In principe heeft u dan een goed functionerende prothese.

Mocht deze prothese toch niet aan uw wensen voldoen of functioneel niet afdoende zijn kan er in overleg met u en uw tandarts besloten worden dat een klikgebit een goede vervolgoplossing zou zijn. Vaak gaat het om een klikgebit in de onderkaak.

Wat kost een volledige prothese?

Bij Tandheelkundig Centrum Prinsenland maken wij samen met u, uw tandarts en onze klinisch prothese technieker, Leon Francois, een zorgvuldig behandelplan. De bijbehorende begroting en de eigen bijdrage die daarbij hoort wordt tevens besproken.