Is uw gebit beschadigd of mist u enkele tanden en/of kiezen? Kronen en bruggen kunnen uitkomst bieden als duurzame vervanging voor deze tanden en kiezen. Hiermee kunnen we zo veel mogelijk de oorspronkelijke vorm en functie van de tanden en kiezen behouden. Er kan ook voor kronen of bruggen gekozen worden vanuit een esthetisch composiet. Met een kroon kunnen we een enkele tand of kies verstevigen en met een brug vervangen we enkele of meerdere tanden en/of kiezen.
Wat is een kroon?
Een kroon is een kapje gemaakt van metaal of porselein, of een combinatie van beide materialen. Een kroon wordt door de tandarts, in combinatie met een tandtechnieker, precies op maat gemaakt. Met een speciale lijm wordt de kroon vast gezet op de tand of kies. Hiermee krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijk vorm, functie en stevigheid terug.
Wanneer besluit de tandarts een kroon te vervaardigen?
Er kunnen verschillende redenen zijn om te besluiten een kroon te vervaardigen. De tandarts zal met u bespreken wat deze redenen zijn en de noodzaak trachten te verduidelijken. Soms geeft u zelf aan dat u een kroon wilt hebben, bijvoorbeeld in verband met esthetische wensen. Ook dan zal de tandarts eerst uitgebreid met u de voor- en nadelen bespreken en de eventuele alternatieven kenbaar maken. Redenen waarom een tandarts zou kunnen aangeven dat een kroon noodzakelijk is kunnen zijn;
- Uw tand of is door de tandarts voorzien van een wortelkanaalbehandeling. Doordat de zenuw uit de tand of kies verwijderd is mist een dergelijke tand of kies de zogenaamde “signaleringsfunctie”. Als u op iets hards bijt met een “dode” zult u niet direct open doen, een functie die een levende tand of kies wel heeft. Daardoor is er een grotere kans op breken van deze tand of kies. Omdat er ook tot in de wortel van de tand of kies gevuld is kan deze ook afbreken tot in de wortel. Op dat moment is uw tand of kies verloren en moet deze er uit gehaald worden. En dat wil de tandarts, en u zelf uiteraard ook, voorkomen.
- Door tandbederf is uw tand of kies dusdanig verzwakt en/of afgebroken dat opbouwen met vulmateriaal niet meer kan.
- Als de patiënt zelf aangeeft dat er eventueel esthetische wensen zijn.
Wat is een brug precies?
Wanneer u één of meerdere tanden en/of kiezen mist kunnen we bij THC Prinsenland een brug plaatsen om de open ruimtes in het gebit op te vullen. Een brug bestaat minimaal uit twee kronen met een zogeheten brugtussendeel (dummy). Een brug dient ter vervanging van één of meerdere ontbrekende tanden en/of kiezen die naast elkaar liggen. Om een brug te kunnen maken dienen de tanden grenzend aan de open ruimte afgeslepen te worden, deze afgeslepen tanden en/of kiezen noemen we de pijlers van de brug. Tegenwoordig is een belangrijk alternatief voor een brug een implantaat. Dit alternatief wordt vaak geadviseerd als de te betalen biologische prijs hoog blijkt te zijn. De tandarts kan om verschillende redenen een brug adviseren;
- U mist één of meerdere tanden en/of kiezen. Alternatieven worden besproken.
- U geeft aan dat u moeite heeft met kauwen omdat u enkele tanden en/of kiezen mist.
- U wilt uw gebit esthetisch verbeteren.
- We willen uitgroei van een kies in de tegenoverliggende kaak voorkomen.
Wie maakt de kronen en bruggen?
Tandheelkundig Centrum werkt voor de kronen en bruggen samen met twee tandtechniekers; Excent Ridderkerk en Suprasolutions in Hoogvliet. Bij THC Prinsenland heeft u de mogelijkheid om deze techniekers te bezoeken en samen met hun de kleur en vorm van uw kroon of brug te bepalen (dit is natuurlijk vooral belangrijk bij werkstukken bij de voortanden). Door de samenwerking met deze twee bedrijven kan de tandarts de kwaliteit en esthetiek garanderen.
Hoe verloopt de behandeling?
In de eerste afspraak voor het maken van een kroon met de tandarts wordt alle noodzakelijke informatie verzameld, op basis waarvan de tandtechnieker een goed passende kroon of brug kan vervaardigen. Er wordt aan de tanden geslepen en er worden afdrukken gemaakt. Aan het einde van de afspraak verlaat u de praktijk met een noodvoorziening. Vervolgens duurt het twee tot drie weken alvorens de tandtechnieker de kroon of brug heeft gemaakt. In de tweede afspraak plaatst de tandarts vervolgens de kroon door de noodkroon te verwijderen en de echte kroon met speciale lijm vast te zetten. Hieronder zetten we de stappen tijdens de behandeling overzichtelijk op een rij;
- Het afslijpen van de tand of kies: om voldoende plaats te maken voor de kroon of brug, slijpt de tandarts allereerst een deel van de tand of kies af. Indien gewenst gebeurt dit onder plaatselijke verdoving.
- Afdruk maken: de tandarts maakt een afdruk van uw kaak. Dit doet hij met behulp van een afdruklepel en een rubberachtige massa. Deze afdruk sturen we naar het tandtechnisch laboratorium, waar zij er een gipsmodel van maken. Op dit gipsmodel wordt uw kroon of brug gemaakt.
- Beetregistratie: bij het maken van de afdruk wordt ook een beetregistratie uitgevoerd. U dient hiervoor op een wasplaatje te bijten. Hiermee controleren we hoe de tanden en kiezen op elkaar passen en bepalen we de hoogte van de kroon of brug.
- Kleur bepalen: wordt de kroon of brug voorin de mond geplaatst? Dan is de kleur van de kroon of brug extra belangrijk. In overleg met u kiezen we de beste en mooiste kleur uit.
- Tijdelijke kroon: ter bescherming van de afgeslepen tand of kies krijgt u een tijdelijke kroon. Ook deze wordt gemaakt in het tandtechnisch laboratorium.
- Plaatsen van de kroon of brug: bij de laatste afspraak plaatst de tandarts de kroon of brug in de mond. Aanpassingen zijn nog mogelijk. Als alles er perfect uitziet, zet de tandarts de kroon of brug vast met speciaal cement. Dit cement droogt snel.
Hoe onderhoudt u uw kroon of brug?
Een kroon of brug gaat gemiddeld tien tot vijftien jaar mee. Om zo lang mogelijk van uw kroon of brug te kunnen genieten is het belangrijk dat u uw gebit en met name de randen van de kroon of brig goed schoon maakt. Poetst u uw tanden zorgvuldig met, bij voorkeur, een elektrische borstel en gebruik tandenstokers, flosdraad of ragers om de ruimte tussen uw tanden te reinigen.
Kosten?
De kosten voor een kroon of brug (en andere tandheelkundige behandelingen) worden jaarlijks vast gesteld door de Nederlandse Zorgauthoriteit, de NZa. Dit gebeurt in opdracht van de Nederlandse overheid. Hierdoor zijn de tarieven voor het plaatsen van een kroon of brug voor elke tandarts in Nederland hetzelfde. De techniekkosten zijn echter variabel, link techniekkosten.
Om zeker te zijn van de totale kosten van een kroon of brug kunt u uw tandarts om een begroting vragen. Wij adviseren u een consultafspraak te maken waarin u al uw vragen aan de tandarts kunt stellen.