Angst

Inhoud

Tandartsangst is een probleem dat meer mensen ondervinden dan we zouden denken. Maar liefst veertig procent van de Nederlandse volwassen (ongeveer vijf miljoen) zegt in enige mate last te hebben van angst voor een bezoek aan de tandarts. Ongeveer twaalf procent zegt zelfs extreem angstig te zijn (ongeveer anderhalf miljoen mensen) en ongeveer zes procent (achthonderdduizend mensen) is zo bang voor de tandarts dat ze een bezoek helemaal niet meer zien zitten.

Gelukkig lijkt de angst bij kinderen, volgens onderzoek, minder groot te zijn. Ongeveer vijftien procent is bang en ongeveer zes procent vertoont extreme angst voor de tandarts.

Als mensen tandartsbezoek uitstellen kan dat uiteraard leiden tot problemen aan tanden en/of kiezen en problemen aan het tandvlees. De oorzaken van deze angst zijn divers. Vaak komt het door een slechte ervaring uit het verleden (bijvoorbeeld angst voor de schooltandarts), maar soms kan de angst ook afgekeken zijn van de ouders.

Bekijk hier een angsttest, Dental Anxiety Scale.

Angst voorkomen

Uiteraard is het in eerste instantie de bedoeling om tandartsangst zoveel mogelijk te voorkomen. Wij raden daarom aan om uw kind al heel vroeg (rond een jaar of twee) mee te nemen naar de tandarts. Op deze manier kan het kind aan de omgeving wennen zonder dat het in de stoel hoeft plaats te nemen (dat mag uiteraard wel). Wij raden aan uw kind vooral mee te nemen naar een reguliere controle, zodat het zeker is dat er geen dingen gebeuren die als vervelend ervaren kunnen worden. Meestal gaat uw kind rond een jaar of drie, of in de meeste gevallen rond vier jaar voor het eerst in de tandartsstoel. Op deze manier geven we uw kind een positieve eerste ervaring bij de tandarts.

Mocht uw kind onverhoopt toch een behandeling moeten ondergaan is het belangrijk om als ouder geen “valse” beloftes te doen (bijvoorbeeld “je voelt absoluut niets”), het kind kan zich verraden voelen als de belofte loos blijkt te zijn. Laat het zoveel mogelijk aan de tandarts, hoe moeilijk dat als ouder soms ook is.

Mocht uw als “angstige” volwassene toch de moed hebben verzameld om naar de tandarts te gaan is het belangrijk om een aantal dingen te realiseren. De tandheelkundige techniek en de manier van behandelen en omgaan met mensen is de laatste jaren uiteraard sterk verbeterd. De verhalen uit de jeugd van de huidige veertigers zijn verleden tijd. Alle behandelingen kunnen pijnloos uitgevoerd worden. Wij doen er bij THC Prinsenland alles aan om u een “fijn” gevoel te geven en daarbij is het zoeken van een behandelaar waarmee u een “klik” heeft heel belangrijk. Een gevoel van wederzijds vertrouwen is de eerste stap in een succesvolle behandelovereenkomst.

Hoe houden wij rekening met angst?

Bij THC Prinsenland vinden wij het uitermate belangrijk dat u aangeeft dat u angst voor de tandarts heeft. Op verschillende manieren zullen wij dan rekening houden met u:

  • We kunnen meer tijd nemen voor de behandeling.
  • We kunnen de eerste afspraak afspreken dat er slechts gekeken wordt (en eventueel foto’s genomen worden).
  • We geven van tevoren aan wat er gaat gebeuren, zowel voor als tijdens de behandeling. Op deze manier voorkomen we dat er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden.
  • Tijdens de behandelingen spreken we altijd een teken met u af zodat u kunt aangeven dat u wilt stoppen. Op deze manier geven we een stukje controle over de behandeling aan u terug.
  • Muziek meenemen met koptelefoon. We hebben ook de mogelijkheid om verzoeknummers op te zetten in de kamer.
  • We denken altijd met je mee om het voor jou zo prettig mogelijk te maken.

Alternatieven

Mocht u het toch echt niet aandurven om naar de tandarts te gaan? Dan hebben we voor u eventueel de volgende mogelijkheden. Wij vinden het namelijk uitermate belangrijk dat uw angst niet leidt tot verregaande achteruitgang van uw gebit.

  • We kunnen u verwijzen naar een centrum voor bijzondere tandheelkunde. Het CBT rijnmond is gevestigd in het Erasmus MC.
  • We kunnen u verwijzen naar iemand die EMDR toepast en heel veel ervaring heeft met angst voor de tandarts.
  • We kunnen u verwijzen naar een praktijk waar gewerkt wordt met lachgas.

Wij hopen uiteraard dat we u binnen THC Prinsenland de door u gewenste zorg kunnen bieden. Mocht u een afspraak willen maken dan kunt u contact met ons opnemen.