Gebitsbeschermer

Inhoud

Waarom heeft u een gebitsbeschermer nodig?

Het dragen van een gebitsbeschermer bij bijvoorbeeld risicovolle sporten kan letsel aan uw gebit en het zachte mondweefsel voorkomen of in ieder geval beperken. Het is derhalve verstandig om een gebitsbeschermer aan te laten meten. De Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) heeft het dragen van de gebitsbeschermer inmiddels verplicht gesteld.

Welke soorten gebitsbeschermers zijn er?

We hebben natuurlijk de kant-en-klare mondbeschermer die u bij uw plaatselijke drogist kunt kopen. De vorm van deze beschermers is niet individueel aan te passen. De fabrikanten leveren wel diverse maten. Er is ook een gebitsbeschermer die bij verwarming vervormt en bij afkoeling weer zijn stugge vorm aan neemt. Hierdoor is deze thermoplastische semi-individuele mondbeschermer na verwarming enigszins individueel op maat te maken. Als laatste hebben we de individueel op maat gemaakte mondbeschermer, deze beschermer wordt bij THC Prinsenland, in samenwerking met een tandtechnieker, voor u op maat gemaakt.

Wat is een (goede) gebitsbeschermer?

Uw tandarts in Rotterdam, THC Prinsenland, adviseert u een op maat gemaakte individuele mondbeschermer. Deze beschermer zit comfortabeler en biedt bovendien een betere bescherming. Mocht u vragen hebben over het maken van een mondbeschermer kunt u deze met uw tandarts bespreken. Bij kinderen moet regelmatig gecontroleerd worden (dat kunt u in principe ook zelf) of de beschermer nog goed past. Uw kind groeit en tanden of kiezen kunnen wisselen, daardoor kan de pasvorm, en daarmee de functie, afnemen.

Hoe wordt een gebitsbeschermer gemaakt?

De tandarts maakt afdrukken van het gebit, vaak van de boven- en onderkaak. De gebitsbeschermer bevindt zich voornamelijk in de bovenkaak. De afdruk van de onderkaak wordt gemaakt om de knobbels van de kiezen comfortabeler te laten passen in de gebitsbeschermer. De tandtechnieker maakt vervolgens de gebitsbeschermer. Kleur (en) kunt u bespreken met de tandarts. Naam en telefoonnummer kunnen aangebracht worden in de beschermer. Wel zo handig als u of uw kind de beschermer per ongeluk kwijt mocht raken.

Hoe maak ik de beschermer het beste schoon?

Gewoon met water en zeep. Gebruik geen tandpasta of andere schoonmaakmiddelen.

Wat kost een gebitsbeschermer?

De kosten zijn uiteraard afhankelijk van het soort gebitsbeschermer dat gemaakt wordt. De kosten kunt u met uw tandarts bespreken en vaak krijgt u een begroting van de kosten.