Wanneer heeft u een beugel nodig?
Een beugel zet scheve tanden weer recht. Rechte tanden zien er mooi uit en zijn makkelijker schoon te houden. Een regelmatig gebit zorgt er ook voor dat je goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Bij THC Prinsenland vinden we vooral de functionaliteit van het gebit op latere leeftijd de belangrijkste drijfveer voor het verwijzen naar een orthodontist. Mondgewoonten zoals duimen en tongpersen of het gebruik van een fopspeen veranderen de vorm van de kaak en de stand van de tanden en kiezen. Maar ook vroegtijdig verlies van een melktand of –kies door een ongeval kan de ontwikkeling en groei van de mond belemmeren.
Een beugelbehandeling is mogelijk op elke leeftijd. Steeds vaker kiezen volwassenen voor een beugel. Kinderen kunnen het beste behandeld worden als ze tussen de 10 en 15 jaar zijn. De kaakgroei kan dan nog beïnvloed worden en er wordt gebruik gemaakt van de ruimte die ontstaat bij het wisselen.
Hoe werkt het bij THC Prinsenland?
De tandarts heeft gezegd dat jij of je kind mogelijk een beugel nodig heeft. Bij THC Prinsenland hebben we de mogelijkheid u intern door te verwijzen naar onze tandarts-orthodontist Merel Storken, maar we kunnen je ook door verwijzen naar een orthodontist. Het kan ook zo zijn dat uw tandarts binnen ons centrum u door verwijst naar Merel Storken en dat zij alsnog besluit u naar een orthdontist te verwijzen. Sommige gevallen zijn nu eenmaal complexer dan andere.
Behandeling
De orthodontist of onze tandarts-orthodontist Merel Storken verzamelt alle benodigde informatie (bijvoorbeeld gebitsafdrukken en röntgenfoto’s) en maakt op basis daarvan een gedegen behandelplan. Dit behandelplan wordt uitvoerig met u en eventueel uw kind doorgenomen en er volgt een kostenbegroting. Indien alles helemaal duidelijk is wordt er aangevangen met de behandeling. Gemiddeld duurt een orthodontische behandeling ongeveer twee jaar.
Na afloop van de behandeling is het van groot belang dat uw tanden en kiezen niet terugkeren naar hun oude positie. Vaak wordt er een draadje achter de voortanden geplaatst of er wordt een doorzichtig beugeltje voor ’s nachts gemaakt. Soms is het een combinatie van beide.
Verschillende soorten beugels
Er zijn verschillende soorten beugels. Alle vormen van beugels hebben hun mogelijkheden, maar ook zeker hun onmogelijkheden. Zo is het niet mogelijk om alle correcties met een doorzichtige beugel uit te voeren en moet er uitgeweken worden naar de oude bekende slotjesbeugel. Een gevreesde “buitenboord” beugel wordt tegenwoordig nog maar vrij zelden gemaakt. De volgende beugels zijn er beschikbaar;
- Activator (blokbeugel) is bedoeld om de groei van de onderkaak naar voren te stimuleren.
- Trainer for kids is bedoeld om in pré-orthodontie op vroegere leeftijd mondgewoonten af te leren en eventueel kleine correcties aan te brengen. Dit kan schelen bij de latere “echte” beugel.
- Uitneembaar plaatje kan in sommige gevallen gebruikt worden voor kleinere correcties.
- Brackets (slotjesbeugel) is de meest voorkomende beugel. Gaat sneller dan een onzichtbare beugel en kan grotere correcties aan.
- AirAlign of Invisaline wordt vaak bij volwassenen gebruikt.
- Uiteraard zijn er nog veel meer beugels dan we hier even kort genoemd hebben.
Mocht u willen weten welke beugel eventueel voor u of uw kind van toepassing is adviseren wij u een afspraak te maken met uw eigen tandarts of met onze tandarts-orthodontist Merel Storken.
Wat kost een beugel?
De kosten die je maakt voor een beugelbehandeling zijn afhankelijk van het soort afwijking in de mond, welk type beugel er nodig is en je voorkeur voor materialen. Vraag je behandelaar om de opties, een behandelplan en kostenbegroting. Bekijk de huidige tarieven voor orthodontie
Orthodontie zit niet het basispakket van de zorgverzekering, ook niet voor kinderen. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten. Soms vraagt een verzekering dat u reeds een jaar verzekerd bent alvorens er begonnen wordt met de beugel. De tandartsen bij THC Prinsenland doen hun uiterste best om uw kind op tijd te verwijzen. Het is door de regels van de zorgverzekeraars soms moeilijk om exact te voorspellen wanneer uw kind een beugel gaat krijgen, dat moet namelijk steeds langer van tevoren.
Is een beugel gevoelig en zijn er risico’s?
In het begin moet je aan een beugel wennen. Eten kan pijnlijk zijn en soms drukt de beugel tegen je kaak, tong of wang. Na één tot twee weken ben je meestal gewend aan je beugel. Als de beugel wordt bijgesteld, kan je wel weer wat last krijgen.
Als je je gebit niet goed schoon houdt, kunnen er vlekjes en gaatjes ontstaan en kan je tandvlees wat terug trekken. Krijg je klachten aan je kaakgewricht? Meld dit dan bij je behandelaar.
Een orthodontische behandeling kan verkorting van de wortels (wortelresorptie) tot gevolg hebben. Het wel-niet-wel dragen van je beugel en nagelbijten of duimen tijdens de behandeling kan een oorzaak zijn. Wortelresorptie stopt meestal als de behandeling wordt beëindigd.
Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met THC Prinsenland.