Droge mond (xerostomie)

Inhoud

Wat houdt een droge mond precies in?

Iedereen heeft wel eens last van een droge mond. Sommige mensen hebben echter constant en langdurig last van een droge mond. Er wordt dan te weinig speeksel geproduceerd. Dit wordt ook wel “xerostomie” genoemd. Een droge mond kan een groot effect hebben op uw algemene gezondheid, daarnaast kan door een tekort aan speeksel de beschermende werking voor uw tanden en kiezen en uw tandvlees en slijmvlies wegvallen.

Waardoor kan een droge mond ontstaan?

Veranderingen in de samenstelling of de hoeveelheid speeksel kunnen de oorzaak zijn van veranderingen in de mondgezondheid. Een droge mond komt vaak voor als gevolg van;

  • Systemische ziekten, zoals het syndroom van Sjögren, nieraandoeningen of bijvoorbeeld suikerziekte (diabetes).
  • Medicatiegebruik (bijvoorbeeld; anti-depressiva, anti-histaminica (allergie), tegen hoge bloeddruk, tegen misselijkheid, plaspillen, kalmeringsmiddelen)
  • Bestraling in het hoofd-/halsgebied.

Waarom is het van belang dat u voldoende speeksel heeft?

Speeksel speelt een belangrijke rol bij de afweer en bescherming van de mond. Daarnaast is speeksel onmisbaar om te kunne praten, eten en om eten te kunnen proeven. Speeksel bevat veel informatie over situaties of aandoeningen in de rest van het lichaam en kan daarom ook gebruikt worden om diagnoses te stellen buiten de mondzorg om. Speeksel speelt onder andere een belangrijke rol bij;

  • Voeding; speeksel speelt een rol bij de spijsvertering, eten en slikken. Daarnaast speelt speeksel een belangrijke rol bij het proeven van voedsel.
  • Bescherming van het gebit tegen gaatjes, tandvlees en de slijmvliezen in uw mond.
  • Bacteriële bescherming; speeksel beschermt de mond tegen invloeden van buitenaf.

Wat kan er gedaan worden tegen een droge mond?

Veel drinken kan helpen tegen een droge mond, maar geeft slechts een korte periode verlichting. De aanmaak van speeksel kan gestimuleerd worden door het kauwen op suikervrije kauwgom. Een arts kan een spray voorschrijven die kunstmatig speeksel bevat, waardoor de mond vochtig blijft. Binnen THC Prinsenland hebben wij een parodontologe die tevens veel weet over de droge mond en bijvoorbeeld een slechte adem (halitose), Julie Graswinckel. Op basis van de bevindingen bij het speekselonderzoek wordt een individueel advies opgesteld. Indien de speekselklieren nog restfunctie hebben, oftewel nog speeksel kunnen uitscheiden, zal de behandeling gericht zijn op het opwekken van het speeksel met bijvoorbeeld suikervrije kauwgum of medicatie. Indien de hoeveelheid speeksel niet meer te stimuleren is, kunnen kunstspeeksel, mondgel of speekselsubstituten verlichting bieden.

Mochten we er binnen ons centrum niet uit komen dan kunnen we nog door verwijzen naar het Nederlands speekselcentrum.